Let’s be honest; wie werkt in de financiële sector heeft geen primair beroep. We kunnen met z’n allen dus prima thuiswerken. Om ervoor te zorgen dat we ook allemaal gezond blijven en het ook vooral leuk blijven vinden om thuis te zijn is een goede thuiswerkplek van belang. Wij vroegen ergonoom Mirjam van der Kooij om met onze collega’s mee te kijken. Haar conclusie? “Vooraf hebben we afgesproken dat alle collega’s een prettige thuiswerkplek moeten hebben. Als blijkt uit de calls dat er zaken nodig zijn, dan schaft TeamGroup die voor ze aan. Dat getuigt van goed werkgeverschap.”
Muis of complete werkplek
Uit de calls die Mirjam met de collega’s heeft gehouden blijkt dat de meerderheid het goed voor elkaar heeft. “De meeste mensen hadden al een werkplek ingericht en hebben enkel een muis of toetsenbord nodig.” Een enkeling werkte nog aan de eettafel. Daar hebben we een oplossing voor bedacht. Daarnaast hebben alle collega’s tips gekregen om van hun thuiswerk periode een fijne ervaring te maken. En niet onbelangrijk: gezond te blijven.
Geen ruimte
Dat er tijdens deze tweede Corona-thuiswerkronde nog steeds mensen zijn die de werkplek niet (goed) voor elkaar hebben, heeft volgens Mirjam twee belangrijke redenen. “De ene groep wacht af tot de werkgever dit voor ze regelt. Uiteindelijk is het ook hun verantwoordelijkheid, maar de vraag is natuurlijk wel of je daarop moet wachten. Zeker gezien je eigen gezondheid. De tweede groep heeft simpelweg de ruimte niet in huis om een thuiswerkplek in te richten.”
Toch een werkplek
Op de vraag hoe deze groep dan toch op een gezonde manier kan werken antwoord zij helder: “Een goede bureaustoel is eigenlijk essentieel. Op deze manier zorg je voor een goede basishouding. De stoel die normaliter aan je eettafel staat is namelijk niet gemaakt om een hele dag op te werken. Die is juist bedoeld om te ontspannen.” Een ander item om je ‘werkplek’ compleet te maken, blijkt toch wel een extern, liefst groter, beeldscherm. “Thuis zit je met gemak de hele dag achter je schermen. Je ogen spannen zich tot een uiterste, wat kan leiden tot hoofdpijn.”
Naar het werk
Als we Mirjam mogen geloven, hebben onze collega’s het prima voor elkaar. Eén gesprek stond haar specifiek bij. “Dat was de collega die zijn plekje van de woonkamer naar een ruimte boven had verplaatst. De muren kwamen letterlijk op hem af, doordat hij ontbeet, werkte, lunchte, weer werkte, dineerde en tv keek in dezelfde ruimte. Nu gaat hij de trap op om ‘naar zijn werk te gaan’. Het klinkt misschien een beetje gek. Maar als het werkt is het toch geweldig?”
En ondanks dat we gewend zijn om apart van elkaar te werken, missen we het contact met elkaar toch. Iemand die net voor de tweede golf is begonnen met zijn of haar opdracht, weet eigenlijk niet eens wie zijn collega’s zijn. Dat is voor ons een teken om in actie te komen. Corona of niet. We komen binnenkort met iets héél leuks!